^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Könyvtár

„Rakjuk le, hangyaszorgalommal, amit
Agyunk az ihlett órákban teremt
S ha összehordtunk minden kis követ,
Építsük egy újabb kor Bábelét,
Míg oly magas lesz, mint a csillagok. ”

/Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban/

Könyvtárunk

A 2216 kötetes állományt 2008 utolsó negyedévében vettem át. A leltárkönyv szerint könyvek vásárlására utoljára 2005 márciusában volt lehetőség. Ezután a könyvtár gyarapítása ajándékkönyvek elfogadásával történt. Ezek a könyvek többnyire már a nyilvántartásba vételkor elavultak, rossz állapotúak voltak. Az évek során tervszerű állományapasztás nem volt, így a polcok zsúfolásig tömve voltak. Az állomány tervszerű rendezésébe lakóinkat is bevontam, többen szívesen vállalták ezt a szép, de nehéz feladatot. Megismerhettek egy új szakmát, hasznosan tölthették idejüket, a munkafolyamat sokrétűsége lehetővé tette, hogy minden érdeklődő képességei szerint kivehesse részét a munkából. A könyveket raktári jelzettel láttuk el, mely megmutatja a könyv helyét a polcokon. A különböző munkafolyamatok során egy-egy könyvet többször kézbe kellett venni, annak szerzőjével, címével, pár gondolat erejéig tartalmával is megismerkedhettek a segítők.

konyvtar_1

2010 decemberében megtörtént a könyvtár beköltöztetése a szabadidős foglalkoztató termünkbe. Így ma már egy barátságos, hangulatos hely biztosítja lakóink számára a közösségi együttlétet. Az érdekes könyveken kívül különböző társasjátékok, színezők közelsége miatt a lehetőségek tárháza végtelen, a programokat lakóink kívánságának megfelelően alakítjuk. Az esték folyamán a terem nyitott ajtaja, a kiszűrődő fényár az éppen csak erre közlekedőket is becsábítja. Átlagosan 15-20 aktív résztvevőn túl folyamatosan be-betér 5-10 érdeklődő.

Könyvtárunkat az igényeknek megfelelően továbbra is gyarapítjuk, folyamatosan tájékozódunk a többi könyvtár fölöspéldányairól (www.ki.oszk.hu).

Egy kis statisztikát is becsempézve itt mondanám el, hogy a 2011-es évben 348 db könyvet kölcsönöztek ki lakóink, dolgozóink. Szép szám a 44 db is, mely a könyvtárközi kölcsönzést mutatja. Az otthonunkban is már jól működő könyvtárak közötti együttműködés lehetőségét rendszeresen igénybe veszik dolgozóink. A szolgáltatás feltétele a könyvtárközi kölcsönzés szabályainak betartása.

konyvtar_2

A könyvtár szakmai követelmények szerinti átszervezésének eredményeként egy átlátható, jobban használható, az igényeket még inkább kielégítő, azokat követő, az állományt rendszeresen újító könyvtári egység jött létre, jelenleg 1597db kötettel. Célunk, hogy lakóink és dolgozóink számára biztosítsuk a feltételeket a magyar kultúra kincseinek megismerésére, a folyamatos önművelésre, a színvonalas szórakozásra.

Könyvkölcsönzés:

Lakóinknak : Csütörtök 18-21 h
Dolgozóknak: Minden nap 13-21 h
(egyeztetés alapján a szabadidő szervezőkkel)

 

A Pszichiátriai Betegek Otthonában osztályonként a folyosókon illetve a társalgókban található „mini könyvtárakban” rendelkezésre álló könyveket lakóink szívesen olvassák.

A Cédrus lakóotthonban lévő könyvtárban 1426 könyv található. A könyvek között fellelhetőek szépirodalmi alkotások, ismeretterjesztő könyvek szórakoztató irodalom, mitológiai témájú olvasnivaló, vallás, fantasztikus irodalom.
A könyvek olvasására elsősorban a lakóotthonos lakóinknak van lehetősége, de igény szerint a Pszichiátriai Betegek Otthonában élő lakók is igénybe vehetik a könyvtárat. A könyvtárosi feladatokat egy lakóotthonos ellátott végzi nagy lelkesedéssel.