^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Egészségmegőrzés

"... igazabb és emberibb, ha valaki odaadó szeretettel
dolgozik a rászorultak közvetlen közelében..."
/Hazatérésünk, Jean Vanier/

Az intézmény lakóinak pszicho-szomatikus nyomon követése az egészségügyi és gondozási csoport feladata. A fogyatékossággal és pszichiátriai betegséggel élő emberek még több odafigyelést igényelnek, mint az átlag populáció és fontos számukra, hogy a „meghallgatás művészetével” rendelkezzenek a köreikben dolgozó szakemberek. A különböző feladatok végzése során a cél az életminőség folyamatos javítása, súlyosabb esetekben az életminőség szinten tartása. A csoport dolgozói nem csak szakfeladatot látnak el, hanem viselkedésükkel, magatartásukkal mintául is szolgálnak az otthon lakói számára. Az intézmény egészségügyi ellátása négy orvos ( háziorvos és pszichiáter- neurológus), közreműködésével valósul meg. Az otthonban élők egészségügyi ellátása összetett feladat, mivel nagyon sok esetben a lakók nem tudják jelezni egészségügyi vonatkozású problémáikat (fájdalom, rossz közérzet, stb.).

Az intézmény egészség megőrző programja három szintű.

A primer prevenció az esetleges tünetet még nem okozó betegségek kiszűrésére irányul, ezt ütemterv szerű vizsgálatokkal érjük el. Rendszeres szűrővizsgálataink: tüdőszűrés, rutin vérvizsgálat, bőrgyógyászati szűrés, mammográfia, ortopédiai szűrés, általános orvosi vizsgálat, valamint ez kiegészül tanácsadással (dohányzás, táplálkozás, aktív pihenés) és egészségügyi neveléssel.
Szekunder prevenció kapcsán szoros ellenőrzésben részesülnek az akut betegségben szenvedő lakók. Ezen a szinten a cél a krónikus betegségek megelőzése, megfelelő izolációt követően törekszünk a lakók megszokott életvitelét biztosítani. Ebben a munkában fontos szerepet kapnak az intézeten kívüli szakellátó intézmények.
A tercier prevenció a fogyatékosság és pszichiátriai betegség mellett krónikus betegséggel élő lakóinkra irányul. Ezen a szinten a krónikus betegségek szinten tartása és a lehető legjobb életminőség elérése, illetve további szövődmények vagy társbetegségek megelőzése a cél. A krónikus betegséggel élő lakók ellátása komplex feladat, melyben egyaránt részt vesznek medikális és paramedikális szakemberek. Összességében tekintve az intézmény egészségügyi ellátása megfelel napjaink magas színvonalú szakmai követelményének, a feladat centrikus munka helyét az egyénre szabott ápolási tevékenység foglalta el, melynek színvonalát az egységes szakmai utasítások (protokollok) biztosítják.