^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Tárgyi feltételek

Az Értelmi Fogyatékosok otthona három telephelyen, a község központjában és Budapesten működik.
Tordas egy dinamikusan fejlődő kis falu Fejér megyében, az M7-es autópálya mellett, Budapesttől 35 km-re. 1982 óta a falu életéhez tartoznak a kastély épületében élő értelmileg akadályozott emberek, 2000. május 15-től új, modern épületet is birtokba vehettek.

A központi épületben a lakók 4, 2x2, 2 és 1 ágyas lakrészekben élnek, melyekben zuhanyzós fürdőszobák, beépített szekrényekkel ellátott előterek találhatók. Az ötven fős lakóegységek – teakonyhákkal, közös fürdőszobákkal, társalgókkal és nővérszobával - az épület két szintjén L-alakban helyezkednek el, négy gondozási egységként funkcionálva.
A földszinti aulából – mely egyben a látogatók fogadásának színtere is – fodrászat, orvosi rendelő nyílik.
A középrész tetőterében négy foglalkoztató helyiség működik, melyet 80 fő befogadására terveztek. A foglalkoztatás további helyszíne a felvonulási épület felújítása után kialakított faház, ahol 60 fő dolgozik.
Zárt és nyitott folyosó vezet a 100 fős ebédlőbe, mögötte modern, 400 adagos konyhaüzem húzódik, mely HACCP minősítéssel rendelkezik. Az épületben mosoda, karbantartó műhely üzemel. A lakók mozgásfejlesztését „kondi” terem, két szabadtéri sportpálya, valamint speciálisan kialakított mozgásfejlesztő centrum szolgálja. Közösségi színtér a belső udvar, mely különösen tavasszal és ősszel jelent kellemes környezetet, motiválva a szabadtéri tartózkodást.
A szolgáltatások körét bővíti az épület közepén elhelyezett, gazdag árukészletet kínáló büfé.

A 60 férőhelyes ápoló-gondozó célú otthon a Gesztenyés úti központi épület közvetlen környezetében nyert elhelyezést, építészeti megoldásaiban maximálisan igazodva a felhasználói speciális szükségletekhez, biztosítva az akadálymentes közlekedés feltételeit.

A Somogyi Béla utcai, családias jellegű lakóegységeket 2006 március hónapba vették birtokba lakói.

A harmadik telephelyet a Budapesti, Ráday utca 3. szám alatti Pszichiátriai Betegek Otthonát 2012 január 1.-én csatolták az intézményhez,
A Pszichiátriai Betegek Otthona telephely története 1950-ben kezdődik, amikor a Fővárosi Tanács megkezdte a működtetést, a fővárostól csaknem 300 km-re, Máriapócson a Szent Baziliták Rendházban 71 gondozottal.


A kor „szociális”ellátására jellemző volt, hogy az elmebetegek, értelmi fogyatékosok és a szociálisan rászoruló idősek otthonait Budapesttől és lakott területtől távol igyekeztek elhelyezni.
A rendszerváltást követően az önkormányzatok különös hangsúly fektettek a szociális hálózat bővítésére, a szociális otthonok fejlesztésére.
A Fővárosi Önkormányzat felismerte a lakosság azon igényét, hogy a távoli vidéken elhelyezett, eredetileg budapesti illetékességű emberek ellátását végző, szociális intézményeit Budapesten működtesse.
Az intézmény székhelyének Budapestre történő áthelyezését sürgetőbbé tette, hogy a Szent Bazilita Rend visszaigényelte a régi rendházát.
A Fővárosi Önkormányzat akkori vezetésének több évig tartó kitartó munkájának eredményeképpen sikerült 1997.évben sikerült megtalálni az intézmény jelenlegi helyét.
Az épületegyüttes korábban az egészségügyhöz tartozott, először a kerület szakorvosi rendelőintézeteként működött, majd a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház kihelyezett rehabilitációs és nephrológiai osztályának adott helyett, ezt a részleget számolták fel 1997.évben.
Az épületbe, a teljes felújítást követően, 2000 novemberében költözött be a Máriapócsról felköltöző 100 ellátott illetve Budapest területéről felvett 40 ellátott.
A Pszichiátriai Betegek Otthona telephely épületén belül, 4 eltolt szinten élnek az ellátottak. A földszinti ápolási osztályon kerülnek elhelyezésre a mozgásukban korlátozott, kerekesszékkel, járókerettel közlekedő ápolásra szoruló lakóink.
A II. osztályon férfiak, a IV. osztályon nők élnek, a III. rehabilitációs osztályon folyik a lakóotthoni életre való felkészítés.
A lakószobák 2-4 ágyasok, a folyosón találhatóak a felújított fürdőszobák, toalettek. Minden osztályon rendelkezésre áll társalgó, ahol a közösségi programok kerülnek megtartásra.
A telephelyen 6 fürdőszoba teljes felújítása történt meg, mely magában foglalta a vezetékek és csőrendszerek teljes cseréjét, 2 zuhanyzós és 2 mosdós fürdőszobák kialakítását, a falon illetve a padlón lévő csempék és járólapok vidámabb színre való cseréjét. Az utcai frontra modernebb műanyag ablakok kerültek.
A III. osztályon élő lakók számára biztosított az osztályon található teakonyha használata.
Az alagsorban vehető igénybe a fizikoterápia, ugyanitt jól felszerelt tornaterem is rendelkezésre áll.
Az alagsorban található a fodrászat-pedikűr. A lakók részére térítésmentesen biztosított a fodrász, a pedikűr szolgáltatásért fizetni kell.

A 3x 12 férőhelyes lakóotthon a Pszichiátriai Betegek Otthona közvetlen közelében található. Házanként 6 db 2 ágyas szoba, társalgó, ebédlő, kamra, fürdőszoba áll a lakók rendelkezésére.


Építészeti megoldásában alkalmazkodik lakóink igényeihez, sőt az esetleges speciális igényhez is, biztosított az akadálymentes közlekedés, házanként mozgássérült fürdőszoba és WC is található.
A lakóotthonokban lakóinknak lehetősége van a főzésre, sütésre a modern konyhai eszközökkel felszerelt konyhákban.