^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Áprilisi Krónika

Már nagyon vártuk a tavasz eljövetelét és a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét. Ekkor ünnepeljük Krisztus feltámadását. A húsvéti népszokásban fontos szerepet játszik a tojás, amely az új élet szimbóluma. Levélnyomatos technikával mi is szépeket festettünk játszóházunkban. Tojásgurító versenyünkön ebben az évben is nagyon sokan ügyeskedtek velünk.
Az idei Zsirai Filmnapon 6 társintézményből 30 alkotó vett részt. Major József lakónk ismét ügyesen kamerázott, s „A mi vagyunk a színjátszók” című filmjével megszerezte a második helyezést.

A 20. század egyik legnagyobb magyar költője József Attila 1905. április 11-én született. Az ő tiszteletére választották már 42 éve ezt a napot a magyar költészet ünnepévé. Ezen a szép délutánon lakóink megzenésített versek előadásával örvendeztették meg egymást.
Egy ünnepi lakógyűlés keretében ellátottaink hangulatos énekszóval ünnepelték meg azokat az idős társaikat, akik nyugdíjasok lettek.
A csákvári foltvarró nénik kedves invitálására ellátogattunk kiállításukra, melyen szebbnél szebb munkákat csodálhattunk meg. Megtekinthettük a helytörténeti és a fazekas múzeumot. Idegenvezetőnk, Tóth Árpádné Marika nagyon aranyos volt, csodás, vidám történetekkel halmozott el minket. A nap levezetéseként a Vértesi Natúrparkban tettünk egy sétát.  
Második bakancstúránk Martonvásárra az Óvodamúzeumba vezetett, mely az országban egyetlen. A kis gyűjtemény bepillantást engedett a magyar kisdedóvás történetébe. Érdekes tárgyak, könyvek, fotók és játékok tárták elénk a régmúlt, s a közelebbi múlt óvodáinak életét.
A táncművészet világnapján ünnepeljük azokat a táncosokat és alkotókat, akik táncművészetükkel gyönyörködtetnek bennünket. Egy ilyen kiváló ember, Szabó Szilárd néptánc oktató volt a vendégünk, s táncoltatott meg bennünket.
„Száll a madár ágrul ágra, száll az ének szájrul szájra” meghívással részt vettünk Búcsúszentlászlón a felnőtt sérültek számára rendezett „Vers és prózamondó találkozón”. A szebbnél szebb mesék, balladák, bordalok, népi jóslások hallgatása közben megállapítottuk, milyen jó, hogy ennek az immár 14. alkalommal megrendezett programnak mi is részesei lehettünk.
Az érdekes programok mellett sok szép estét töltöttünk vetítéssel, kézműveskedéssel, nagy sétákkal.
A hónap végén pedig lestük a békákat, hiszen a népi mondás szerint: „Ha Szent György napján megszólalnak a békák, korai nyár várható.”