^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

"2010 Együtt az egészségért"

Egészségnap a tordasi otthonban

2010.04.07-e az Egészség Világnapja: jeles alkalom a már hagyományos rendezvény, az Egészségnap  lebonyolításához.
Az otthon lakói és dolgozói nagyon fontosnak tartják az egészség megőrzését, az egészségtudatos magatartás kialakítását. Az elkötelezettséget demonstráló program lebonyolításában már  gyakorlatot szereztek, hiszen az elmúlt évben is egy sikeres egészségnapot tudhattak magukénak. A sikeres dohányzásról leszoktató tréning után  ,,Jövőt nekik is” Alapítvány támogatásával az „Együtt az egészségért” program keretében bonyolódott az egész napos esemény, amely az otthon sérült lakói, az otthon dolgozói,  a falu lakossága illetve a térségben otthonukban élő sérült emberek számára egyaránt hozzáférhető volt.

A program az otthon területén, egyszerre több helyszínen zajlott. A 10-kor kezdődő ünnepélyes megnyitón a Tordasi Szivárvány Együttes kellemes muzsikája köszöntötte a jelenlevőket. Megnyitó beszédében  Mezeiné Sánta Klára intézményvezető többek között felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészség egyik alappillére a napi mozgás. Ezért az összes jelenlevő személyt felkérte egy közös zenés tornára. Az egészséghez hozzátartozik a zöldség-gyümölcs alapú étrend is, ezért a dolgozók körében előzetesen meghirdetett saláta készítő verseny helyezettjeit is e napon hirdették ki. Az ünnepélyes megnyitó után mindenki meglátogathatta és igénybe vehette a az egészségpiac standjait. Az udvaron amelyet jelenlevők zsibongásán kívül a kellemes tavaszi napsugár is betöltött, több program zajlott egy időben.
Volt Nyugalom -sziget, arcfestés, Zöldség-gyümölcs ropogtató, saláta készítő verseny, egészségtotók, mézkóstoló és vásár. Az otthon aulájában gyógytea kóstoló és kirakodó vásár is volt a sérült emberek munkáiból. Innen volt elérhető az arteriográfia vizsgálat is, mely a rendezvény ideje alatt folyamatosan látogatott volt. A vizsgálatot fáradhatatlanul, mély emberi empátiával, anyagi ellenszolgáltatás nélkül  végző Koller Katalin áldozatos munkája jelentősen hozzájárult a nap sikeréhez. Elkötelezettsége  az egészséges életmód, a segíteni akarás mellett valamennyi résztvevő számára például szolgált.  A szűrések fontossága kiemelkedő az egészség megőrzés tekintetében!
Az épület  földszintjén volt található még a Mozgáskuckó is, ahol mozgásterapeuták segítségével hasznos tanácsot kaphatott mindenki a helyes életmód és mozgás tekintetében. Itt volt lehetőség az alapítvány által vásárolt személymérleg kipróbálására is, amely testzsírt, testvíz tartalmat, testtömeget is mért. A terapeuták kérésre megmasszírozták a mozgáskuckóba látogatók fájó végtagjait.
Az első emeleten délután több előadás várta az érdeklődőket a test és lélek rejtelmeiről, a gyógynövényekről. Ezt követte a fitoterapeuta szaktanácsadás. A második emeleten vércukor, vérnyomás és erőkifejtésen alapuló testzsírmérés is volt, ahol jó néhány magasabb vércukor és vérnyomás értéket is kiszűrtek. Az események sorában önkéntes véradást is volt, ahol az 51 jelentkezett véradóból, 29 kollégánk adott vért.
Délutáni közös torna és tánc bemutató után többen kedvet kaptak a focihoz, amihez a Szivárvány zenekar szolgáltatott jó hangulatot.
Köszönjük a „Jövőt Nekik is” Alapítvány támogatását! Köszönjük az ÁNTSZ Egészségpolitikai intézetének egészség prevenciós szóróanyagait és testsúlyindexét, az ,,Egy csepp figyelem” Alapítvány támogatásul adott vércukormérő csíkját, tűjét, szóróanyagát! Köszönjük Tompa Misinek a szóróanyagok kihordását, Nagy Piroskának, Szabó Margónak, Csányi Évának az információnál nyújtott segítségét!Köszönjük valamennyi kollégának a rendezvényen nyújtott önzetlen segítségét és valamennyi műszakban levő kollégának a háttérmunkát!
Ez igazi csapat munka volt, együtt az egészség jegyében, köszönet érte mindenkinek!
Köszönjük mindenkinek az egészségtudatos részvételt, a sikeres „együtt-kertészkedést”!

Márkusné Varga Judit