^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

"Dobd el" Tréning

A „Dobd el” Tréningre 14 lakó és 4 dolgozó utazott Gántra, hogy a napi több szál cigarettáját eldobva, az egészséges életmódot válassza. Annak érdekében, hogy a hét sikeres legyen elvállaltam a tábor vezetését, nemrég még én is dohányoztam, önmagamnak és a többieknek is megerősítésként szolgált a jelenlétem, hiszen a tapasztalataimat megoszthattam velük. A gánti jólétről Piroska néni és csapata gondoskodott finom ételeivel.

Reggelente közös tornát tartottunk, minden nap más mutatta a feladatokat. Nagyon élvezték a résztvevők a mozgást. Kovásszal készült kenyeret dagasztottunk közösen, melyet a Fecskepalota kemencéjében Panni néni sütött ki. Dr. Achim Ilona tüdőgyógyász orvos tartott előadást, a dohányzás káros hatásairól, az egészséges életmód fontosságáról, mindenki a legjobb tudása szerint válaszolt a kérdéseire. Ezen az előadáson Kenézné Ádám Zsuzsannát és négy lakót láttunk vendégül. Zsuzsa játékos vetélkedőt tartott és bemutatott egy kísérletet, hogy mennyi káros anyag kerül a szervezetünkbe már egy cigaretta elszívásakor. Nagyon élveztük a kísérletet, amit mindenki egyedül is elvégzett. Naponta sétát tettünk a gánti dombok között, megnéztük a bauxit bányát. Próbáltuk kitalálni milyen állat hagyta a lábnyomát a hóban, csodálkoztunk a színeken, formákon a tavasz első napsugaraira megjelenő virágokon. A lakók szinte versenyeztek ki bírja tovább cigaretta nélkül a friss levegőn. Koller Katalin megérkezése után kiscsoportos megbeszélést tartottunk, kielemezte az előzőekben kitöltött teszteket. Tímár Kinga irányításával kis csoportokban relaxáltunk, mindenkinek jól esett a pihentető relaxáció. Igény szerint masszírozást is kaphattunk. Cigaretta helyett már csak pici falatokra tördelt kekszet ehettek a kávéhoz. Minden olyan esetben, ha megkívánták a cigarettát egy kis falatnyi kekszet, répát, almát lehetett fogyasztani.  Szabadidőben csocsóztunk, asztaliteniszeztünk, kézműves foglalkozás keretén belül jávai batikoltunk, viaszfestettünk, üveget tekertünk, virágokat készítettünk. Esténként közös beszélgetések, régi fényképek nézegetése volt a program. Az utolsó nap játékos vetélkedőt tartottunk és elbíráltuk a fotópályázatra beérkezett műveket. 
Minden nap többször volt közös megerősítő beszélgetés, illetve Katalin egyenként is beszélgetett a leszokni vágyó lakókkal és dolgozókkal. Utasításait követve kinek könnyebben kinek nehezebben elkezdődött az egészséges életmód felé vezető út. Egészében véve sikeres volt ez a pár nap, a dolgozók közül mindenki lerakta a cigarettát a lakóknak pedig fele nem gyújtott rá a másik fele kevesebbet dohányzik. Jó példával szolgálnak a leszokni vágyók az itthon maradottaknak. Amióta megjöttünk többen jelezték, hogy kérik a segítségünket a dohányzás elhagyásához. A Gánton tartózkodók közül mindenki pozitívan élte meg ezt a pár napot. Az előadók egyszerűen, könnyen érthetőn mondták el azt, hogy az egészséges életmód az életünket jelenti.


Csőgör Zsoltné
tábor szervezője