^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Dallal-Tánccal Egymásért

„Szeretném megköszönni a péntek estére szóló meghívást.
Feleségemmel vettem részt, és igazán kellemes, pihentető, felszabadító, örömteli élményben volt részünk.
Köszönet minden Résztvevőnek, Szervezőnek, Jóakarónak!
Pihentető nyarat kívánok a lendületes folytatáshoz!”

A fenti sorokat Orbán Péter, a Napraforgó Kht. ügyvezető igazgatója írta, s küldte a tordasi intézménynek.
Ő is a nézőtéren ült a Thália színházban, amikor június 25-én, hetedik alkalommal fogtak össze színművészek, híres előadóművészek értelmileg sérült emberekkel, művészeti csoportokkal azért, hogy egy szórakoztató előadást ajándékozzanak a közönségnek. A sorokban ülők között sokan a „törzsközönség” megtisztelő címet is kiérdemelték, hiszen az első évtől kezdődően lelkes résztvevői voltak az estnek, melynek szervezője a TORDASI OTTHON, támogatója a „JÖVŐT NEKIK IS” Alapítvány volt. A fellépők számára elismerést és kivételes lehetőséget jelentett a Thália Színház színpada és szakmai stábja, akik minden tudásukkal segítették a gálaest sikerét. Ezért a  köszönet a támogató Fővárosi Önkormányzatot illeti.  Demszky Gábor, az est fővédnöke - bár nem tudott résztvevőként jelen lenni - segítséget nyújtott a patinás, felemelő, kulisszatitkokat is közvetítő, mesterségre tanító színházi környezet megteremtésében. Pesty-Nagy Kati keménykezű, mindig szépet, emberit álmodó, létrehozó karmesterként csalta ki a résztvevőkből az egymás közelében különösen szépen csengő hangokat, utat nyitott az összesimuló érzelmeknek. Az értelmileg akadályozott emberek felé mindig következetes elvárásokat megfogalmazva képessé tette őket az alkotásra, a tehetség, a belső érték színpadképes megfogalmazására a műsorszámokon keresztül, melyek a 70-80-as évek világát idézték. A zsirai, kéthelyi, a kislétai és tordasi otthon lakóinak táncait-dalait színesítették az ellenszolgáltatás nélkül fellépő művészek: St. Martin, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt, a Rakonczai testvérek, Brózik Klári és Tóth Olivér, Miskovics Robi,  Bakács Tibor Settenkedő és a „Jóban Rosszban” filmsorozat szereplői. A Csikós Attila által alkotott irodalmi keret Ruzicska László díszletei között történetet varázsolt a színpadra.
Szép és értékes este volt. Különös értékét adta a fiatal művészek természetes egyszerűséggel való közeledése az értelmi fogyatékos emberekhez. Minden előítéletet maguk mögött hagyva ismerték meg, ölelték magukhoz a sérült művésztársaikat, s önfeledten adták át magukat az együtt-játszás örömének.
Nekik már nem kell magyarázni esélyegyenlőségről, integrációról, a társadalmi odafordulás fontosságáról, a kölcsönös tiszteletről, az őszinteségről. Azoknak sem, akik a nézőtéren ülve élték át a művészet eszközeivel felerősített mély emberi érzéseket.

Eisenbacher Imréné