^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Nyár van, nyár...

A tordasi intézményben élő fiatalok és a KOMISZ előadásában csodálhattuk meg a KRE Tanítóképző Főiskolán a pünkösdi konferencia záróestjén előadott „Sárga kő” című darabot, amely csodálatos élményt nyújtott a nézőknek.

A darab egy tolókocsiba került fiatalember szívszorító történetét adta elő. Egy fiatalemberét, aki ugyanolyan egészséges és ép volt, mint a legtöbb korabeli társa, talán még „vagányabb”, vakmerőbb is náluk. Ezért indult a kelleténél jóval merészebben barátja új kocsijának a kipróbálására. Azután csak egy nagy csattanást, fékcsikordulást hallottunk, majd a mentőautó szirénázását, és már csak a baleset szomorú következményét láthattuk, a tolókocsiba került fiatalembert, aki a továbbiakban szülei segítségére szorult. Az élet természetes rendje szerint azonban a szülők megöregedtek, és nem tudták vállalni a fiuk további ápolását. Így merült fel az intézeti elhelyezés, amely ellen a fiú minden idegszálával tiltakozott. De amikor a barátai – akik sohasem hagyták magára – elvitték az intézet zenekari próbájára, ahol ép és sérült fiatalok együtt játszottak nagyszerű hangulatot teremtve, és őt befogadták a zenekarba énekesnek, otthonra lelt, sőt a szerelem is rátalált.
Az előadásban a hat tagú zenekar – amelynek a tagjai közül négy fogyatékos, sőt két halmozottan fogyatékos fiatal – és a körülbelül húsz tagú prózai társulat – amelyből 15 fogyatékos és öt ép – profi módon játszott. Közülük csak a szakemberek tudták volna a játékuk alapján megállapítani, hogy melyikük a fogyatékos és melyikük az ép.
Az előadás után a zenekar vezetőjétől, Provoda Józseftől megtudtuk, hogy a zenekar tíz éve alakult, és a kezdeti nehézségek után ma már egyre több fellépésük van. Eljutottak Hollandiába, Portugáliába, Franciaországba, Németországba. Tavaly 76 fellépésük volt, és valószínűleg az idén sem lesz kevesebb. A KOMISZ színtársulattal megalakulásuk óta többször játszottak együtt. Közösen adták elő a Légy jó mindhalálig musicalt, és készülnek a Pál utcai fiúk előadására is.
Bartokos Tamás az Integrált Színház megálmodója és létrehozója Sopronból jár le próbákat tartani. Eredetileg a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthonában hozta létre a sajátos integrált formát, de ma már több helyről vannak színészei. Már olyan sok szereplős, nagy vállalkozásuk is volt, mint a Valahol Európában vagy a Nyomorultak nagy sikerű előadása. Az integrált színház lényegét Bartokos Tamás így foglalta össze:
- Szeretnénk lerombolni az épek és a sérültek közötti falakat. Mi nem a különbözőséget, hanem az azonosságot keressük az emberekben, és bennünk az a közös, hogy egyformán szeretjük a színházat. És van még egy küldetésünk, – a róka és a kisherceg példájára - hogy próbáljuk az embereket „szelídíteni” az előadásainkon. Talán elgondolkodnak a darabjaink láttán egy pillanatra azon, hogy ha itt ilyen szépen együtt tudnak játszani sérültek és épek, mi miért nem tudjuk ezt az életben is megvalósítani.
Az előadás művészi szempontú elemzése után Mezeiné Sánta Klára a Tordasi Intézmény vezetője arról szólt, hogy fiatalokat a szereplések az önálló élethez vezető úthoz viszik egyre közelebb, ezért nagyon fontos számukra, hogy minél több fellépési lehetőséghez jussanak.

Szigeti Márta

A cikk megjelent a Nagykőrös című lapban 2009. augusztus 18-án