^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Szajki mese

„Mert a mese megkönnyebbíti a szívet, és oly porhanyóvá teszi a lelket, hogy az álom magvai könnyebben kicsírázhassanak benne”
(Az ezeregyéjszaka meséi)

A keleti országokban a mesék évszázadok óta a lelki támasz szerepét töltik be, eszközei az úgynevezett „népi orvoslásnak”. Ugyanez volt a funkciója nálunk is a vallási, családi, vagy faluközösségekben történő közös meséléseknek. Nemzedékről nemzedékre szálltak ezek a történetek, amelyek lelki támaszt, vigasztalást nyújtottak, szabályozták az emberi együttélés és viselkedés normáit.

A Kézenfogva Alapítvány „Fogadd el, fogadj el!” programjának szajki rendezvényére nagy lelkesen készülődött lakóink kis csapata. Az ötletes szervezők mesélésre invitáltak minden gyermeket, apukát, anyukát, nagyszülőt, fogyatékossággal élőt a meseolvasási Guinness rekord elérése érdekében. Paulik Anikó, Klemm Andrea, Földvári Angéla, Eckschmidt Gabriella ügyesen elevenítették fel a mesemondás ősi művészetét, mellyel hozzájárultak a rekordkísérlet sikeres zárásához. Benedek Mihály ezen a délutánon megemlékezett nagy mesemondónkról, mesegyűjtőinkről, Benedek Elekről, s elmondta, a mesékbe szőtt bölcsességeknek máig is érvényes üzenetei vannak.
A már korábban meghirdetett rajzversenyre Benedek Elek meséihez szabadon választható technikával illusztrációt készítettünk. Simon András grafikusművész elismerően adta át „Az aranytojó madár” című képért lakóinknak a 3. helyezésért járó díjat.
A vásári hangulat mellett kézműves mesterségeket próbálhattunk ki, fáradhatatlan „vándoraink” pedig ügyességi vetélkedőkön mérhették össze erejüket.
A felkészülés vidám percei nem voltak hiábavalóak, élményekkel feltöltődve érkeztünk haza.


Pál Regina
szabadidő-szervező