^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

"Álmodtam egyet..." Zsirai Speciális Filmszemle 2009

Álmodtunk kettőt!


A Zsirai Otthon megálmodta a Speciális Filmszemlét, melyen az akadályozott személyek részére biztosított lehetőséget munkájuk bemutatására. Ez volt az első filmszemle. Három kategóriában lehetett indulni: kisjátékfilm, dokumentumfilm és szabadon választott film.

 

A Zsirai Otthon művészeti csoportja zenés műsorával igazi ünnepi hangulatot varázsolt. Ezután Hollós Péter, a zsirai intézmény vezetője, köszöntötte a résztvevőket, bemutatta a zsűrit, megnyitotta a Filmszemlét. A zsűri tagjai voltak: Halmy György filmrendező, Pápes Éva szakíró, filmkritikus és Szabó Attila intézményvezető. 18 film szerepelt a szemlén, melyet nagy izgalommal vártunk. 4-5 film vetítése után a zsűri azonnal értékelte a filmeket, ami nekünk is nagyon jó volt a friss vizuális élmények után. 
A mindenki által ismert és megbecsült Major József, otthonunk lakója, lehetőséget kapott filmjei bemutatására, hiszen már eddig is sok videó és filmfelvételt készített. A sok felvétel lehetővé tette, hogy kettőt is álmodjunk. A Házon kívül című film, amely a dokumentumfilm kategóriában indult, és amely lakóink utazásairól, zenei élményeiről szól, „A legeredetibb vágásért járó különdíj”-at kapta. A zsűri külön kiemelte az operatőri munkát a vidámparki jelenetben és a színkottás zenekari munka felvételeiben. Szeretném megköszönni ifj. Hera Jenő segítségét, aki a film vágási munkáját készítette el, és ezt a zsűri is jutalmazta a díjában. Köszönjük Gergely Tamás segítő közreműködését a jelenetek válogatásában
A „Verskommandó” c. filmünk az egyéb kategóriában versenyzett nagyon jó alkotásokkal együtt. A kategória második helyezését nyerte el. Az ötlet, melyet Pogány Judit színművésznőtől kölcsönöztünk, a zsűrinek is nagyon tetszett. A forgatókönyvet lakóink alakították kedvenc verseikkel, és ez a filmen nagyon jól követhető. A zsűri véleménye szerint nem csak a szavalók, hanem a hallgatóság is nagyon figyelmesen követte az eseményeket. Több kameraállást is megdicsért. Ez a film nagyon jól tükrözi otthonunk művészeti életét, hiszen a versek betanulásában ott van munkatársaim lelkes munkája, a hallgatóság érdeklődése. Korlátozott anyagi lehetőségeink miatt házon belül készítettük el a filmet. Szeretném megköszönni a segítséget Barabás Sándornak a dvd-munkákért, Gyarmati Gergelynek az informatikai segítségért. Pintér Barnabás segítségét a film vágásában. A filmet magam szerkesztettem és vágtam.

 

 

Gratulálunk Major József sikereihez.

 

2009.június

 

Vass Árpád szabadidő-szervező