^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Tavaszi ébredés

E címmel meghirdetett programsorozatunk célja, hogy a rideg téli napok után az intézményben lakók szabadidejére változatos közösségi programokat ajánljunk. Egyéni igényeikhez folyamatosan alkalmazkodunk; lehetővé téve a napi mozgáshoz elengedhetetlen sétákat, a szakkörökön való részvételt, a templomlátogatást. A szabadidős lehetőségekről hetente adunk tájékoztatást az érdeklődőknek a nagylétszámmal látogatott lakógyűlésen, naponta pedig hangosbemondón keresztül invitáljuk őket egy kis kikapcsolódásra.

 

A sok-sok rendezvény közül párat kiemelve adunk ízelítőt azon érdeklődők számára is, akik nem vehettek részt programjainkon. Remélhetőleg kedvcsinálóként is szolgálnak majd e sorok.
A „cigányság szent ünnepének” nevezte Daróczi József (Choli) a minden év áprilisának első hétvégéjén megrendezendő ROMA KULTÚRA NAPJÁt. A megemlékezést első alkalommal tartottuk otthonunkban, filmvetítés segítségével betekintettünk a hazánkban kisebbségben élő roma lakosság eredetébe, kultúrájába. A rendezvény élményét cigányzene, tánc, s a kulináris élvezetek fokozták.
A HÚSVÉTnak, mint tavasz-ünnepnek a föltámadás a fénypontja. Ezt az ünnepkört Kisze-járással, tojásgurító versennyel, tojásfestő műhellyel tettük színesebbé azok számára, akik e szép ünnepet velünk töltötték. 
1905. április 11-én született József Attila. A kivételes életművet alkotott költő évfordulóján, a KÖLTÉSZET NAPJÁn az idén locsolóversekkel örvendeztették meg egymást lakóink.
„Itt van MÁJUS ELSEJE…” Mint az ősi tavaszi ünnepkör kitüntetett napjához, Európa-szerte régóta hozzákapcsolódott a majális és a májusfa-állítás szokása. A vetélkedni vágyók az idén is Eisenbacher Gézáné vezetésével és a lakóotthon dolgozóinak segítségével hangulatos, vidám akadályversenyen mérhették össze ügyességüket.
SZENT FLÓRIÁN, akit a régi naptár május 4-én ünnepelt, a legenda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat az elhamvadástól. A tűzzel dolgozók védőszentje lett. A neve napjához kötődő népszokások is a tűzzel kapcsolatosak. Ilyen történeteket és élménybeszámolókat meséltek e napon a váli önkéntes tűzoltók, miután eloltották az intézményünkben „keletkezett” tüzet.  Lakóink nagy örömükre beülhettek a tűzoltó autóba, felvehették a tűzoltók nem éppen könnyű felszerelését. E program létrejöttét Blaskóné Judit segítőnek ezúton is köszönjük!
Május az év egyik legszebb hónapja. „Kiteljesedik benne a tavasz, szabadba hív a madárdal és az ablak alatt bólogató fák friss lombja.”
1966 óta e hónapban ünnepeljük a MADARAK ÉS FÁK NAPJÁT, melyre otthonunk ügyeskezű lakói „Ébred a természet” címmel egy kiállítással készültek.
A világszerte elterjedt Challenge Day mozgalom hazánkban is nagyon sok embert megmozgat minden év májusának utolsó szerdáján. Az előírt 15 percet lakóink nagyon sokan túlteljesítették, hiszen e napon, a KIHÍVÁS NAPJÁn sokkal többen törődtek egészségükkel, jobban odafigyeltek felhívásunkra, a testmozgásra. A hullahopp karikázás, tollaslabdázás, labdajátékok, ügyességi versenyek és az esti disco tánc minden érdeklődőnek izomlázat okozott másnapra.
A Csákánydoroszlói társintézetünk meghívására RAJZTALÁLKOZÓn vettünk részt, melynek témájául Magyarország tájainak ábrázolását, népviseleteinek megelevenítését kaptuk.  5 fős csapatunk gyönyörű tájunkat, a Hortobágyot festette meg csikósokkal, szürkemarhákkal. A zsűrit megérintette témaválasztásunk, az Alföld visszatükröződése lenyűgözte őket. Lakóink nagyon örültek a rég nem látott ismerősöknek, nagy élményt jelentett számukra ez a kis kikapcsolódás.
Hamar eljött „áldott, szép PÜNKÖSDnek gyönyörű ideje” is. Foglalkoztató termünk rózsaillattal telt meg. A virágkötészet alapjait sajátíthatták el az érdeklődők, rózsasziromfüzért készítettek nagyon sokan, ügyesen, de a maradandó papírvirágok sokasága is szemet gyönyörködtető látvány volt.
A sárkánykészítés nem csak gyermekjáték, kipróbáltuk tehát mi is. A röptetés annál nehezebb feladat, jövőre is gyakorolni fogjuk.
Az őszi programokra készülve már elültettük a tökpalántákat, hiszen az idén is nagyon várjuk a tökfesztivált.
Azonban még előttünk a forró nyár, mindenkinek jó pihenést, kellemes nyaralást kívánok!

Pál Regina
szabadidő-szervező