^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Civil összefogással a rák ellen

Kapaszkodó c. folyóirat  2009/1. cikk 
Tordason lesz először fogyatékos nők szűrése

Egyenlő eséllyel és civil összefogással  a rák ellen 

Magyarországon a statisztikák  szerint a szervezett mellrákszűréseken  a női lakosság csupán mintegy harmada jelenik meg. Hátrányban vannak tehát a rossz anyagi körülmények között, szegénységben  élő nők, főképpen  a  roma származásúak, szintén diszkriminálódhatnak a nagy létszámú intézmények fogyatékos lakói is, valamint a mozgásukban korlátozott asszonyok, lányok.

- Nem akarjuk átvenni az állami feladatokat, csak segíteni akarunk a különösen súlyos megkülönböztetéssel élő nőknek – mondja Jó Marianna a Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program  által indított és számos szervezet által támogatott „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen „elnevezésű program vezetője . 
Az emlődaganat Magyarországon  a vezető halálozási okok között szerepel, évente több mint 2000 áldozatot követelve magának, ugyanakkor az emlőműtöttek  száma is  ijesztő mértékben növekszik, 7.500 új esetet diagnosztizálnak minden esztendőben .
A Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program, amely 2009-ben is folytatja munkáját Magyarországon, épp most zárja le idei pályázatát, amelyet a kistelepülések egészségügyi mutatóinak javítására írt ki. Kis falvak, távoli települések jelentkeztek felhívásunkra, és a program keretében 20 projektet tudunk támogatni, amelyek mind helyi (sokszor kistérségi) összefogásban szerveződnek - folytatja a kampány gazdája, aki egyébként a nemzetközi  American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) munkatársa.

Milyen hátteret ad a JDC a mellrák megelőzéséhez?        
- A JDC 1914 óta működik azzal a céllal, hogy segítse a nehéz életkörülmények között élő zsidó embereket szerte a nagyvilágban, ám  különös missziójának, erkölcsi kötelességének tekinti, hogy a nem zsidó, de szegénységgel sújtottak szenvedésén is enyhítsen. A JDC Nemzetközi Fejlesztési Programja több mint negyven országban végzi ezt a munkát, ám  a kilencvenes évektől  tevékenységét az emlőrák megelőzésének segítésére is kiterjesztette. A kezdeményezés első lépéseként kapcsolatba  lépett  a mellrákból gyógyult nők csoportjaival, főképpen Izraelből, Csehországból,Ukrajnából és a  Palesztin fennhatóság alatt lévő területeken élőkkel. A gyógyult asszonyok tapasztalatainak összegyűjtése, tudásának átadása  nagy segítséget jelentett, és végül ez az összefogás vezetett oda, hogy Bosznia-Hercegovinában, Oroszországban és Magyarországon is megalakult a Women's Health Emporwerment Program, vagyis a Női Egészségmegőrző Program, amely a mellrák korai felismerésének segítését tűzte ki célul.

Milyen más civil szervezetekkel működnek együtt?
- Elsősorban a Susan G. Komen for the Cure emlőrák ellenes alapítványt említeném,amelyet Nancy G. Brinken  hozott létre (az USA volt Budapesten akkreditált  nagykövete 2001-2003 között ) éppen személyes érintettsége okán, hiszen emlőrákban elhunyt nővérének  emléke ösztönözte a világméretű mozgalom elindítására. Mára gyógyult betegek, segítők, önkéntesek, aktivisták tömegei vesznek részt a nők meggyőzésében, a felvilágosító munkában, ugyanakkor a hozzáférhető  minőségi betegellátás megteremtésében  és persze az új hatékony gyógymódok mielőbbi felfedezésében. Az “Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” program anyagi és szellemi segítséget kap a Nyílt Társadalom Intézettől is (Roma Programok), amiért nagyon hálásak vagyunk. A Magyar Vöröskereszt önkéntesei nélkül sem működne a program. Eredményesen dolgozunk együtt partnereinkkel , a Magyar Védőnők Egyesületével, az Országos Egészségfejlesztési Intézettel,  a Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvánnyal,  a Magyar Rákellenes Ligával, a Rákbetegek Országos Szövetségével, ”A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvánnyal, az Egészséget Mindenkinek! Alapítvánnyal, a Primavera Alapítvány munkatársaival és az ÁNTSZ-el is.

Az eltelt két  év alatt milyen tapasztalatokat gyűjtöttek ?
- Sok  segítséget nyújtottak nekünk a civil roma szervezetek, megismertettek bennünket azokkal a módszerekkel, amelyekkel kapcsolatba tudunk kerülni az egyes  közösségekkel. A roma származású nők az átlagosnál is szemérmesebbek, sok és mélyről jövő előítélet övezik őket , elhúzódnak tőlük a nőgyógyászati rendelőkben,  ódzkodnak az intim vizsgálatoktól, ám mivel  körükben igen magas a rákos megbetegedések aránya, részünkről  különleges odafigyelést igényelnek . Pécsett egyesével, személyautóval vitte a helyi roma civil szervezet az asszonyokat Meszesből a szűrőállomásra, de minden helyszínen más működik. Borsod Abaúj Zemplén megyében vannak olyan települések, ahol hajnalban el kell indulni Miskolcra a szűrésre, ám először az ellenkező irányba kell utazni busszal, hogy aztán elérhető legyen az a vonat, amely  végül bevisz a megyeszékhely modern,” multifunkciós” szűrő központjába . Ilyenkor a helyi önszerveződésen alapuló mobilszűrés megszervezése segíthetne, vagy a közös beutazás, mint ahogy Encsen is  történt  még tavaly. Másik példát mondok: Kiskőrösön a Roma Civil Szervezet közreműködésével a város teljes, 45-65 év közötti női lakosságára kiterjeszthettük a szűrést, akkora volt az  érdeklődés.  De eljutottunk Tiszadobra is a Volt Állami Gondozottak Országos Szövetsége közreműködése révén, és Tiszaburára is a helyi védőnő által kezdeményezett szűrőprogramra. Felbecsülhetetlen értéke van a helyi összefogásnak, jobban kellene “használni” ezt az erőt…

A szegénység, a diszkrimináció területéhez kapcsolódva ebben az évben az értelmi  fogyatékossággal élő nők szűrési arányának emelésére is terveznek lépéseket tenni . Ez jól illeszkedik az ENSZ Fogyatékos Személyek Jogairól Szóló Egyezményéhez is, amelyet Magyarország is ratifikált .
- Az intézményekben élő nők helyzetéről most kezdjük gyűjteni az adatokat, de alapvető feltételezésünk az, hogy a mentális hátránnyal élők nagyon nehéz helyzetben vannak éppen cselekvőképességük jogi korlátozása miatt. A programon dolgozó partnereimmel együtt most látogatunk majd el néhány ilyen nagy létszámú vidéki  intézménybe, hogy a helyi önkormányzatokkal, civil érdekvédelmi szervezetekkel együtt elősegíthessük azt a szintű együttműködést, amely biztosítja az ő szűrésüket, illetve felvilágosításukat. Keressük a kapcsolatot mozgássérültek érdekképviselőivel is, hiszen nekik fizikai korlátaik miatt szinte lehetetlen egy mammográfiás (vagy más) szűrővizsgálaton részt venni.  Az ÉFOÉSZ közreműködésével  most először jártunk a tordasi intézményben , ahol Bartók Melinda fogadott bennünket . Elmondta,  hogy milyen nagy gondot jelent a sérült nők szállítása , a rendelőben való várakozás , a kísérés .   A  megbeszélésen részt vettek a Vöröskereszt , a Nyílt Társadalom Intézet  és az Egészséget Mindenkinek Alapítvány  munkatársai   ,sőt a helyi védőnő is , akik együttesen  máris  sok konstruktív ötlettel járultak hozzá , hogy megvalósulhasson az első kitelepített szűrés. A tervek szerint nemcsak az otthon lakóit, hanem az ott dolgozókat, sőt a környékbeli települések női lakosságát is meginvitálhatnánk egy tordasi  komplex egészségnapra . Ez nagyon kényelmes, humánus  megoldást nyújtana a főváros közelében élő , sőt a Budapestre mindennap ingázó  helyieknek, hiszen más esetben távolabbra , Dunaújvárosba kellene utazniuk  a szokásos vizsgálatokra.  Bízom benne, hogy ezzel a civil összefogással sokat lendíthetünk  ,nemcsak a fogyatékossággal élők ,hanem  az egész térségben élők egészségügyi ellátásán.