^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

„Itt és most” Zsirai Filmnapok

„Itt és most” Zsirai Filmnapok
2015. április 14-15.
Az ötlettől, a szereplőválogatáson át, a forgatókönyv írásig

Immáron VI. alkalommal került megrendezésre Zsirán az „Itt és most”filmesnapok. Érdekes ötlet, hogy milyen alkotások készülnek, hogyan látják a világot a fogyatékkal élők, ha kezükbe kamerát adunk. A rendezvényt két naposra tervezték. Az első nap a felkészülés jegyében zajlott. Neves szakemberek, Halmy György filmrendező, Szendi Péter fotóriporter, Sodics Péter grafikus tartottak szakmai előadást, az ötletelésről, a forgatókönyv írás fontosságáról. Apró trükkök elhangzottak a megvilágításról, a fények használatáról, a nélkülözhetetlen figyelmes szereplőválogatásról. A szakemberek egészen az esti órákig álltak a részvevők rendelkezésére, minden kíváncsi kérdésre szívesen válaszoltak.
Másnap kezdődhetett az izgalmas munka, a már megtanult hasznos tudnivalók felhasználásával. A részt vevő csapatoknak (fogyatékkal élő és segítői) megközelítőleg kétszer két óra állt rendelkezésünkre egy rövid, maximum három perces kisfilm elkészítéséhez. A kész mű nem igényelhetett utómunkát, csupán egy jó ötletet. Nem voltak formai és kategória béli megkötések, az alkotások sokszínűségének csupán a fantázia szabhatott határt. A rendezvény helyszínéül a zsirai intézményt és annak környékét kellett választani. Az intézmény területén mindenki számára egyaránt biztosították a kinti és benti helyszíneket. Az alkotás elkészítésének idejére nagyon kedves helyi mentálhigiénés kolléga állt rendelkezésünkre, Farkas Melinda. Az elkészült rövidfilmek még aznap szakmai zsűri előtt bemutatásra kerültek. A zsűri minden tagja megelégedő hangon nyilatkozott alkotásunkról, kiemelve, hogy ügyesen hasznosítottuk a minap tanultakat, Major Józsefet külön dicséretben részesítették.

15 film készült, értelmi fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek alkotásait láthattuk volna, ha a késő estébe nyúló vetítéseken is tudunk maradni. A szervezők oklevelekkel gratuláltak a filmesek fejlődéséhez, sikeréhez.
Kis csapatunk nagyon jól érezte magát a csodás tavaszi időben, bár mindnyájan nagyon elfáradtunk.
Az elkészült alapfilmet a nyári Filmfesztiválra felturbózva, vágási technikákkal ismételten szeretnénk megmérettetni.

Pál Regina