^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Ízek, imák, szerelmek

Bizonyára sokan ismerik Elizabeth Gilbert önéletrajzi regényét, mely egy csodálatos utazásra hívja olvasóit. Ez a szép könyv, s a belőle készült film jutott eszembe az elmúlt napok élményeiről, amit első ízben élhettem át  Szentán, a Török Sándor és családja által igen kiválóan működtetett lovastanyán. A csodálatos erdőkkel, horgásztavakkal körülvett 7 hektáros tanyára izgalmakkal teli utazás során érkeztünk, ahol a sok sikeres átszállás után még hálaadó imáink is elhangzottak. „Mindannyian a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak...” vallják a sorok a könyvben, s ezt sugallták azok az emberkék, kik intézményünkből jelentkeztek erre az érdekes programra, s ezt éreztem én is az őszinte, humoros beszélgetések során vendéglátóinkkal. Az 5 patkós minősítésű Lovas Tanya rendkívül gazdag programot biztosított számunkra, hiszen mindennapjaikban nagy hangsúlyt fektetnek a fogyatékkal élőkre. Magas szintű lovagoltatásban vehettünk részt, -aki félt, mint én, persze nyugodtan imádkozhatott, bár a szakszerű bánásmód mellett erre nem igazán volt szükség-  a hatalmas ló hátán ülve kitágult a világ. Az erős állatok szerencsére szót fogadtak, irányíthatóak voltak s ezek mind hatalmas önbizalmat, sikerélményt biztosítottak lakóink számára. Volt lehetőség nagy sétákra a friss levegőn, bohóckodni, hintázni vidáman a játszótér lombkoronái között.

Nem maradt el persze a várva várt disznótor a kissé csípős hidegben, miután az áldomást is megittuk a böllérre, no meg a sorsát váró állatra. A sivalkodó disznó nem kerülhette el a nagy kést, mi pedig végigkövethettük a megtisztítási, bontási műveleteket is, a feldogozásban pedig segédkezhettünk aktívan. A hurka és kolbászkészítés ízlelésénél könnyedén véleményt formáltunk, azonban a töltés „tudománya” némelyeknek még gyakorlást igényel. A friss húsból készült finom étkek nagyon hamar elfogytak.

Együtt tanulhattuk meg, mit jelent megismerni, megszeretni  az embereket. Az emberi kapcsolatok erősödtek, a szerelmek kibontakozhattak. A programokat mókás szülinapozás és zenés buli zárta, melyen még olyan lakónk is „ropta” a táncot, kit ilyesmire eddig nem tudtunk rábeszélni.

Ezt a pihenést, kikapcsolódást egyaránt szolgáló helyet, menedéket, a programokat mindenki számára csak ajánlani tudom a jövőben.

Pál Regina, Lászlóné Kiss Anikó, Kanyó Sándorné, Kardelás-Bartók Melinda, Varga Gergely, Márkus Péter