^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Őszi napok

A szüreti napok megreformálását három éve kezdtük el, idén is több újítás volt a tervezett programok között. A szüret és a tökfesztivál együtt került megrendezésre, ezáltal az őszi vigasságok háromnapos rendezvénysorozattá bővült. Az első nap a tök „szüretelésével” telt. Délelőtt 10 órától indultunk a helyi Növényfajtakísérleti Állomás földjére. Mindenki lelkes volt és szívesen vállalta a nagyjából 20-25 perces sétát a mezőgazdasági területig.

 


 

Megérkezésünkkor óriási területen többféle tökfajtából válogathattunk. A velünk érkező traktornak kétszer kellett fordulnia, annyira szorgosan gyűjtötték lakóink a különböző nagyságú, típusú és formájú sütő- és halloween tököket.

 

 

Délután nekiláttunk az udvar, illetve az intézmény területének díszítéséhez. A sokszínű, sok formájú tökfajta kellemes őszi hangulatot teremtett. Az udvar díszítésével párhuzamosan gyógytornászaink akadályversenyt szerveztek. A feladatok természetesen a „tököléssel” voltak kapcsolatosak.

 

 

A szerdai nap záró akkordjaként „Tök jó” bulit tartottunk, ami tulajdonképpen egy retro videodiszkó volt. Vacsora után kezdődött és este 21 óráig tartott. Lakóink nagyjából 50-60 fővel vettek részt e késői, de annál hangulatosabb és a felhőtlen szórakozást biztosító programon.

Csütörtökön reggel mindenki azon izgult, hogy ne essen az eső, hiszen már hetek óta az egész ház a főzőversenyt várta. Szerencsénkre az időjárás kegyes volt hozzánk és igaz, hogy borús de esőmentes időben kezdődhetett a tűzgyújtás, alapanyag előkészítés. Hét bográcsban rotyogtak a különböző ételek- pince pörkölt, babgulyás, halászlé, lecsó- és még sorolhatnánk.

 

 

Az illatok, a szorgos kezek és a jó hangulat amit lakó és dolgozó együtt élt át, elengedhetetlen és fontos része a rendezvénynek, illetve a bográcsozásnak. És ha mindez nem volna elég, akkor a felfűtött kemencében temérdek mennyiségű lángos készült, amit adományba kapott lisztből készítettek a kolleginák. Különböző feltétekkel (szalonnás, hagymás, kolbászos, tejfölös, fokhagymás és ezek kombinációi) már a bogrács ételek elkészülte előtt bárki hozzájuthatott egy jó magyar lángoshoz, hogy éhségét csillapíthassa. Hálás köszönet a felajánlásokért Bradák Györgynek és a gyúrói vágóhíd vezetőjének. Az étkek elkészülte után a csapatok egy tagja kitálalta a finomságot a zsűri asztalára, hogy megszülethessen az „ítélet”. A főzőverseny eredményhirdetése és az ajándékok kiosztása után a közös összepakolás következett. Az összetartó csapatok gyorsan és eredményesen elvégezték ezt a kellemetlen, de elengedhetetlen feladatot. A nap folytatásaként közös tökfaragásra vártuk az érdeklődőket, amin szép számmal meg is jelentek. Az elkészült töklámpásoknak az este folyamán még komoly feladatuk volt, hiszen amint besötétedett, vidám hangulatban sétáltunk a faluban a mécsesek által világító lámpásokkal. Ismételten élmény dús napot zárhattunk és még hátra volt a „finálé”.

Pénteken a nap közös almalé- és must készítéssel kezdődött. A résztvevők lelkesen álltak a kihívás elé, hiszen sokan nem tudták elképzelni, hogy miként lesz gyümölcsből ivólé. Többen kipróbálták a gyümölcs darálást, préselést és természetesen mindenki jóízűen kóstolta a mézédes nedűt.

 

 

Délután 14 órától vártuk a sütemény készítő verseny résztvevőit, hogy bemutassák a zsűrinek az elkészült étvágygerjesztő finomságokat. Ezalatt a Rezeda Tánccsoport tagjai közös táncra hívták lakóinkat. Mindezek után a nap itt még nem ért véget, hiszen tökös résztvevőket kerestünk közös „tökéletlenedésre”. Szép számmal jöttek is a jelentkezők egy kis közös mókázásra. A szüreti bál előjátékaként megcsodálhattuk a martonvásári Százszorszép Tánccsoport bemutatóját, amit a Rezeda Tánccsoport bemutatója követett.

 

 

Zárásként a két tánccsoport közösen improvizált előadást tartott. A várva várt bálig még mindig volt egy meglepetés, a szomszéd település fiatal zenészei, a Smooky Band zenekar lépett fel egy közönség szórakoztató félórás repertoárral. Majdnem nyolc óra volt már amikor elkezdődhetett a szüreti mulatság.

A fények kialudtak, a színes lámpák bekapcsoltak és a Hungária együttes dalai pillanatok alatt tánc hangulatot teremtettek a „parketten”.

 

 

A bál 23 óra után véget ért ugyan, de lett volna még érdeklődés a további mulatságra.

Rengetek élménnyel és színes programmal gazdagodhattunk ebben a három tartalmas napban.