^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

István a Király (Időutazás 2012)

„István, a király!”

 

 

Otthonunkban évente megrendezésre kerülő Időutazás c. egynapos esemény keretein belül idén az Államalapítást „varázsoltuk” a jelenbe. Május 30-án „István, a király” ünnepe volt. Érkeztek sorra a vendégek, számos korhű ruhát csodálhattunk meg a nap folyamán. Inotay György, az intézmény igazgatója megnyitotta a rendezvényt, és elindultunk vissza az időben: jöttek a pogányok. Koppány vezér, díszes jelmezekbe öltöztetett óriás-bábok „játszották el” a király-választást megelőző főbb történéseket, majd miután a lázongások elcsendesültek, következett az ünnepélyes koronázási ceremónia. A Szent korona, mely hosszú utat tett meg, „jó kezekbe került” végül.

 

A megkoronázott István, felesége Gizella, és édesanyja, Sarolta társaságában élvezte a tiszteletére felvonuló programok sorát. A tordasi általános iskola diákjai korhű furulyázással készültek e napra, majd a Rezeda néptánc-csoportunk produkciója következett. Öröm volt nézni a sok táncos-lábú kollégát és lakót!

 

 

Őket követte Fodor Judit botos-mozgásos programja, ahol már nem szemlélőként vettünk részt, hanem az aktív bekapcsolódás lehetőségét biztosította számunkra. Botok segítségével mozgathattuk át magunkat korhű zenékre. A fellépők sorát Kéthely és Búcsúszentlászló műsorai követték. Miután király urunk színe elé vonult a „nép”, István és udvara elhagyta a trónt, hogy körbenézzen a vásári forgatagban. Volt méz-kóstoló és vásár, nyuszikat lehetett simogatni, szép portékákat vásárolni, patkoló kovácsok ütötték az izzó vasat, készültek sorra a patkók, melyek reméljük szerencsét hoznak majd tulajdonosaiknak! Az ünnepi ebéd elfogyasztását követően, jóllakottan merülhettünk bele a délután-kínálta lehetőségekbe: megérkeztek hozzánk a Szent László Völgye Lovas Egyesület lovasai, akik nagy örömünkre, már számos alkalommal színesítették rendezvényeinket! Az időjárás is kegyes volt hozzánk: az elmúlt hetek változékonysága után nehéz volt megítélni előre, hogy 30-án milyen időre is ébredünk.. De szerencsére „Felkelt a Napunk!...” és egész nap ragyogó napsütésben ünnepelhettünk! Délután lehetett így lovagolni, az udvar hátsó csücskében (nemrég felépített) kemencénkben sült a kemencés lángos, volt hajdina-kóstolás, bor-kóstolás (az egri Vincze Borászat és Simon Pince boraiból). Útra-valónak készült (ha nem is hamuban-sült..) pogácsa – mellé borral – ha esetleg megéheznének/megszomjaznának a kedves vendégeink a hazafelé tartó hosszú úton...


Köszönjük a hozzánk ellátogató társ-intézményeknek (Kéthely, Zsira, Búcsúszentlászló) valamint a fellépőknek, kiállítóknak, az íjászoknak - akik Budapestről látogattak el hozzánk-, a patkoló kovácsoknak, és minden kedves Vendégnek, hogy jelenlétükkel emelték Ünnepünk színvonalát!

 


Köszönet minden lakónak és dolgozónak akik részt vettek a programban!


Köszönjük a Üzletház Projekt Kft-nek, hogy anyagilag támogattak bennünket, és bízunk benne, hogy a nézők soraiban üdvözölhetjük Önöket a következő rendezvényeinken!


Reméljük találkozunk jövőre is!


Kardos Katalin

fejlesztő pedagógus

 

( Az esemény képeit ide kattintva lehet megtekinteni )