^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Szabadidős krónika, 2010

Január

 

2 évesek lettünk

 

A jó meleg szobából gyönyörködhettünk a hópihék táncában, több idő jutott a közös mozizásra, beszélgetésekre. Igazi közösségformáló volt első, rendkívüli lakógyűlésünk, melyen hó csatában, hóemberépítésben, jó levegőzésben vehettek részt az egészségükért tenni akarók.   Példát mutatva megünnepeltük a Magyar Kultúra Napját is, a sok szép vers után közös énekléssel felcsendült Himnuszunk.   A lakóotthonban élők a második éves házavatójukat ünnepi kiállítással, hangulatos ünnepléssel tették még emlékezetesebbé, melyre nagyon sok vendéget meghívtak településünkről.  Az Activity-showban vidáman „mutogathattak”, mókás rajzokat készíthettek egymásnak játékos kedvű lakóink.   A nyár hangulatát idézte fel vidám, táncos műsorával a nálunk vendégeskedő „ Bajkeverők” csapata. A hónap végén a művelődési házban megrendezett asztali jégkorong bajnokság nagy élményt nyújtott, melyről érmet is hoztunk haza.

 

Február

 

Farsang, 2010

 

A hosszú tél végén már nagyon vágytunk egy kis napsütésre,  a tavasz beköszöntére. A telet nagy örömmel búcsúztattuk jelmezes felvonulással, mókás cirkuszi előadással. A kézműves foglakozásokon készített díszes álarcok mögé bújva rövid időre megszabadulhattunk mindennapi gondjainktól. Kedvünkre daloltunk és táncolhattunk a farsangi bálban is.   Az esték vidáman teltek társasjátékozással, folyóiratok lapozgatásával, s a megújult könyvtári állomány könyveinek olvasgatásával.   Szivárvány együttesünk szorgalmasan dolgozott legújabb CD felvételén. Az 5 éves  Otthonrádió délutánonként régi felvételeket közvetített, Valentin napon romantikus dalokat küldhettünk egymásnak. A betegek világnapja emlékeztetett bennünket arra, hogy törődjünk többet beteg társainkkal, forduljunk szeretettel a szenvedők felé, értsük meg és segítsük őket.

Március     

 

Marcius 15, 2010    

 

A Polgári védelem világnapján megtekintettünk egy vándorkiállítást a művelődési házban. Az installációk hasznosak voltak mindenki számára , hiszen a bűnmegelőzés majd minden területe képviseltette magát. A tablókon láthattuk a rablás, lopás megelőzésének lehetőségeit, az erőszakos bűncselekmények, kábítószerek veszélyeit, a vandalizmus hatásait.    Zoltán napon közel száz éve ünnepelik a férfiak a lányokat, asszonyokat. E napon kis műsorral, virággal kedveskedtek és tiszteltek meg bennünket intézményünk férfi dolgozói. Márciust a forradalom hónapjaként is emlegetjük. Büszkén emlékeztünk meg a dicsőséges küzdelemről 15-én a nemzeti ünnepünkön, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. Kokárdát tűztünk ruhánkra, s megkoszorúztuk a művelődési ház előtt Petőfi Sándor szobrát.   A Martonvásári Zenés Esték keretében a Brunszvik-kastély előadótermében lakóink felejthetetlen komolyzenei élményekhez juthattak. A két tehetséges fiatal művészt, Váray-Major Zsófiát (zongora) és Várai Pétert (cselló) nagy áhítattal figyeltük.   A Színházi Világnapon a Magyar Színház:Mi jöhet még? című előadására ellátogatott lakóink nagy örömmel ismerték fel többek között Béres Ilonát, Szulák Andreát, Bodrogi Gyulát.     Megalapítottuk Bakancsos Klubunkat. Első utunk az alcsúti Arborétumba vezetett, ahol gyönyörű látványban volt részünk. Az  Arborétum több mint két hektáron elterülő egybefüggő mediterrán hóvirágmezeje, hét hóvirágfaj huszonnégy változata fogadott bennünket.      Fél óra az egészségünkért nem sok, ezért hát hetente kétszer „Mozgással a túlsúly ellen”-zenés, tornás foglalkozásokon vettek részt lakóink, hiszen sokat hallották már tőlünk Edward Stanley mondását: „Akik azt hiszik, hogy nem érnek rá a testedzésre, azok előbb-utóbb kénytelenek lesznek időt szakítani a betegségre.

 

Április

 

Veradás

 

A húsvéti népszokásban fontos szerepet játszik a tojás, amely az új élet szimbóluma. Levélnyomatos technikával mi is szépeket festettünk játszóházunkban. Tojásgurító versenyünkön ebben az évben is nagyon sokan ügyeskedtek velünk.    Az idei Zsirai Filmnapon 6 társintézményből 30 alkotó vett részt. Major József lakónk ismét ügyesen kamerázott, s „A mi vagyunk a színjátszók” című filmjével megszerezte a második helyezést. Ezzel a sikeres szerepléssel automatikusan benevezést nyert a  júniusi filmszemlére. A 20. század egyik legnagyobb magyar költője József Attila 1905. április 11-én született. Az ő tiszteletére választották már 42 éve ezt a napot a magyar költészet ünnepévé. Ezen a szép délutánon lakóink megzenésített versek előadásával örvendeztették meg egymást.    Egy ünnepi lakógyűlés keretében ellátottaink hangulatos énekszóval ünnepelték meg azokat az idős társaikat, akik nyugdíjasok lettek.     A csákvári foltvarró nénik kedves invitálására ellátogattunk kiállításukra, melyen szebbnél szebb munkákat csodálhattunk meg. Kíséretükben megtekintettük a helytörténeti és a fazekas múzeumot is. A nap levezetéseként a Vértesi Natúr parkban tettünk egy sétát.   

Második bakancstúránk Martonvásárra az Óvodamúzeumba vezetett, mely az országban egyetlen. A kis gyűjtemény bepillantást engedett a magyar kisdedóvás történetébe. Érdekes tárgyak, könyvek, fotók és játékok tárták elénk a régmúlt, s a közelebbi múlt óvodáinak életét.     A táncművészet világnapján ünnepeljük azokat a táncosokat és alkotókat, akik táncművészetükkel gyönyörködtetnek bennünket. Egy ilyen kiváló ember, Szabó Szilárd néptánc oktató volt a vendégünk, s táncoltatott meg bennünket.       „Száll a madár ágrul ágra, száll az ének szájrul szájra” meghívással részt vettünk Búcsúszentlászlón a felnőtt sérültek számára rendezett „Vers és prózamondó találkozón”. A szebbnél szebb mesék, balladák, bordalok, népi jóslások hallgatása közben megállapítottuk, milyen jó, hogy ennek az immár 14. alkalommal megrendezett programnak mi is részesei lehettünk.     Az érdekes programok mellett sok szép estét töltöttünk vetítéssel, kézműveskedéssel, nagy sétákkal.

 

Május

 

Versenyek

 

A majálisnapot vidáman, sporttal, dallal, kultúrával, kézművességgel, vásárral köszöntöttük mi is.    Folytatódott az ”Együtt az egészségért programunk. Minden nap tornáztunk fél órát egészségünkért, a reformkonyhában finom saláták készítését sajátíthattuk el és jókat falatozgathattunk. „Kerékpárral a munkahelyre!” akciónk során lakók és dolgozók együtt kerekezgettünk a település utcáin.     Intézményünk a hagyományokhoz híven  ebben az évben már 6. alkalommal szervezte meg játékos délelőttjét a Szent László Völgye Kistérség óvodásainak Játssz Te is velünk elnevezéssel. Ezen rendezvényünk célja a vidám, együtt játszáson túl a gyermekek megismertetése a mássággal, fogyatékossággal élő emberekkel, intézményünk lakóival. Programunkon 97 kis óvodást fogadtunk nagy szeretettel lakóink nagy örömére.     Sajnos a fagyosszentek a meleg napok után nemcsak hűvöset, de rengeteg csapadékot is hoztak. A sok eső után viszont a hőségriadó szorított be bennünket az intézmény falai közé. Mi azonban kihasználtuk ezeket a napokat is, és szorgalmasan készítettük a Thália Színházban megrendezésre kerülő Dallal-Tánccal Egymásért® gálaműsorra szánt dekorációinkat. Szivárvány zenekarunknak rengeteg fellépése volt már ebben a hónapban is. Budapesten a városligeti majálison, Tordason a gyermeknapon tették fergetegessé a hangulatot. Kápolnásnyéken a színkottás zenei táborban  lelkiismeretesen készültek a júniusi gálaműsorukra.

Június

 

klipforgatas

 

Több mint 30 éve először Svédországban egy világkonferencián határozták el a környezetvédelem napjának megünneplését. Ezen a napon mi is sokat beszélgettünk környezetünk védelméről, megóvásáról.      Lelkesen látogattunk el a Tordasi Kulturális Fesztiválra, ahol a hagyományok szerint nemcsak a település apraja-nagyja léphet fel, hanem mi is színteret kapunk minden évben.      Megérkezett a jó idő, megkezdődtek a nyaralások is. Az otthonban maradt lakókkal kihasználtuk a sétálásra alkalmas időszakokat, kerekesszékeseinkkel nagyokat levegőztünk  településünket bejárva.

A Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület második alkalommal hirdette meg a szociális ágazatban élők részére az „Álmodtam egyet…”® című speciális filmszemlét.. A műveket a Halmy György filmrendező, Pápes Éva filmkritikus és Fehér István színművész alkotta zsűri értékelte. A szakemberek számos hasznos tanáccsal is ellátták a filmek készítőit. A seregszemléről senki nem távozott üres kézzel, minden alkotó elismeréssel gazdagodott. A mi intézményünkből Major József indult alkotásával ismét második helyezést ért el.    Szivárvány együttesünk ismét sokat dolgozott, sikeresen elkészítette első klipjét.  Részt vettek az EFFE szervezésében a Ki Mit Tud?- on. Zene kategóriában első helyezést kaptak, a díjat Csongrádi Kata ének-és színművésznő adta át elismerően. Több fellépésnek is eleget tettek, a Peresznyei Otthon 30 éves fennállása alkalmából meghívást kaptak az ünnepi műsorba.

Eldobott kő…Ugye Önök sem hiszik, hogy értéktelen? Annak, aki rátalál, az életét változtathatja meg…Több, mint egy esztendeje, hogy Brózik Klári, a Jóban Rosszban c. soroztat fiatal doktornője a „Jövőt nekik is” Alapítvány „Arcaként” egy szívet melengető mozgalom élére állt. Segíteni akart Tordason, fogyatékkal élő, szinte kreatív kollégiumhoz hasonlóan működő intézmény lakóinak. S kinyílt egy új világ előtte, ahol valóban életforma a szeretet. Egyre több sztár ismerte meg az ott élőket, dolgozókat, egyre többen vihették hírül a Tordason működő Szivárvány Zenekar nagyszerű hírét, egyre több barátság szövődött fogyatékkal élők és egészségesek között. Tartalmas, valódi barátságok. Segített a zene, a tánc, s igaz lett egy szlogen: Dallal - Tánccal Egymásért®. Ennek jegyében került színre június 25-én a Thália Színházban Gálaestünk, mely HÍD két világ között, s szolgálta-szolgálja ennek a bővülő körnek tiszta ügyét. Fellépőink között tudhattuk többek között:  St. Martint, a Rakonczai testvéreket, Polyák Lillát és Homonnay Zsoltot, Miskovics Robit, a Jóban Rosszban sztárjait;Juhász Adriennt, Madár Veronikát, Végh Juditot, Legerszki Krisztinát, Szabó Zsófit, Vágvölgyi Liliant, Baronits Gábort, Timon Barnabást, és természetesen az ország számos intézményéből olyan fogyatékkal élő barátainkat, akiknek lelkét teljesen kitölti a muzsika, a tánc és a dal.

A rendezőasszisztens: Labanc Rita

Irodalmi munkatárs: Csikós Attila

Az est műsorvezetői voltak: Brózik Klári és Tóth Olivér, házigazdája Bakács Tibor Settenkedő.

Kreatív munkatárs: Ruzicska László A gála rendezője Pesty-Nagy Kati 

Az est létrehozásánál minden pedagógus, tanár, művész, valamennyi „családtag”, támogatók segítsége és elszánása nélkülözhetetlen volt.  

Július

 

Grillparty

 

Intézményünk dolgozói évről-évre nagy odafigyeléssel, lelkiismeretesen, szívvel-lélekkel szervezik meg lakóink számára a nyaraltatásokat. Az idén is szebbnél szebb helyre juthattak el a pihenni, kikapcsolódni vágyók. A sok érdekes program mellett Gánton lovaskocsikázhattak, Agárdon megmártózhattak a Velencei-tóban, hajókázhattak, Őriszentpéteren túrázhattak, kerékpározhattak, a Balatonszemesen nyaralók pedig egy csöppnyi Afrikával ismerkedhettek meg balatonedericsi kirándulásuk során. Az intézményben maradt lakóink sem unatkoztak, hiszen volt lehetőség a kézműves foglakozásokon a levendula szépségével, illatával, felhasználásával megismerkedniük. Sokszor kirándultunk át ebben a hónapban a közeli városba. Többnapos rendezvényre invitáltak bennünket a „20. Martonvásári Napokra” a szervezők. A sok érdekes, változatos, igényes program közül a Rendezvény- udvarnak kinevezett gépállomás épületében képzőművészeti kiállítást tekinthettük meg. Egy kirándulásunk során gyönyörködtünk a martonvásári foltvarrók munkáiban. Zenei programok terén is sokszínű volt a kínálat. Kisebb csoporttal látogattunk el Juhász Balázs marimbakoncertjére a római katolikus templomba. Rockzenét kedvelő lakóink a Bencsik Sándor Emléknapon élvezhették a térségi ifjúsági amatőr zenekarok – Razzia, ONIX, Bananas, Bíbor – bemutatóját. A Zoltán Erika tánciskola növendékeinek ritmikus táncában mi is szívesen részt vettünk volna. A Komédiás Integrált Zenés Színház azzal a céllal alakult, hogy a színház erejével rombolja le a sérült és az ép társadalom közti falakat. A KOMISZ elhivatott alkotói fogyatékos társaikkal karöltve, a művészet nyelvén hirdették a szeretetet, a tolerancia fontosságát. „Valahol Európában” című előadásuk ismét fergeteges volt.

Augusztus

mezitlabaspark

 

Van egy különleges park Tabajdon ahol mezítláb lehet sétálni a kellemes árnyékot nyújtó fák között egy patak mellett. De miért éppen mezítláb? Ebben a parkban kialakítottak egy útvonalat, ahol 21 fajta járófelületen kápráztathatjuk el vagy dolgoztathatjuk meg talpizmainkat. Egy szakaszon érdes bazalt kövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatjuk ott lábunk nyomát, vagy ha kedvünk van bebátorkodhatunk a patakba is, érzékelhetünk itt a hűvöset a vagy éppen a téglaburkolat melegségét. És, hogy nem szoktunk járni kukorica csutkán vagy fenyőtobozon? De lehet! Merészebb lakóink, dolgozóink kipróbálták, s nagyon tetszett.

Államalapító királyunk, Szent István emlékére ünnepséget, vidám hangulatú falunapot szerveztek Tordas településen, melyen nagy számban vettünk részt tolókocsis és mozogni tudó lakóinkkal. Este látványos tűzijátékban gyönyörködhettünk. Az istentiszteleten megemlékeztünk arról is , hogy ez a nap az új kenyér ünnepe is. A földművelő ember ilyenkor látja egész évi munkájának eredményét és fáradozásának gyümölcsét.        Drámaszakkörös lakóink idén Szigligeten fejlesztették tudásukat a színjátszók táborában. Esténként latin zenétől harsogott foglalkoztató termünk, a cha-cha-cha, a szamba, a keringő lépéseit gyakoroltuk a szeptemberre meghirdetett táncversenyre.

 

Szeptember

 

szuretifelvonulas

 

A borús hangulatú őszt egy érdekes programmal kezdtük. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület és a Fővárosi Önkormányzat zsirai Értelmi Fogyatékosok Otthona 2010. szeptember 1-én Zsirán rendezte meg XVIII. Homokszobrász Fesztiválját „Afrikai Szafari” mottóval. A résztvevők a titokzatos és izgalmas Afrika világát kívánták alkotásaikkal megeleveníteni és megjeleníteni az érdeklődők számára. Kis csoportunk az igen nehéz feladattal ügyesen birkózott meg, puffogó viperát, vörhenyes gödényt, kongó papagájt formáltak meg a homokból. A közel két évtizedes múltra visszatekintő fesztivál legfőbb célja továbbra is sérült embertársaink művészeti megmutatkozása, az el- és befogadás elősegítése egy nem mindennapi rendezvény keretében.
Tizedik alkalommal rendezték meg az értelmi fogyatékkal élők napját Székesfehérváron. Az égiek bizony nem adták meg az esélyt az ügyességi versenyek megrendezésére, de a várva- várt táncverseny nem maradt el. Az Esélyegyenlőségi Napon rendezett versenyről csapatunk az I. helyezést hozta el. 

A szomorú időjárás feledtetésére nagy sikert aratott hangulatos számaival  intézményünk zenekara a településünkön megtartott „Hangya Napokon”. Aktívan vettünk részt a különböző programokon is.

A XIX. Sérült Gyermekek Napján egész napos programot szervezett az ÉFOÉSZ a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A „Jövőt nekik is” Alapítvány ingyenesen biztosította csoportjaink részére az utazást a rendezvényre. Lakóink nagy örömmel ismerkedtek a számukra ismeretlen állatokkal, növényekkel.

A hónapot a hagyományos szüreti mulatságokkal fejeztük be, melyen a dolgozókból és lakókból álló népi táncosok ismét frissen és vidáman ropták táncukat.

Október

 

tokosenjoetelek

 

Október igazi őszi hónap, sárgásbarna színekben pompázik ilyenkor a természet. Egy kicsit jobban felöltözve indultunk sétáinkra, ahol csodálatos leveleket, terméseket gyűjtöttünk be. A zene világnapját Biatorbágyon az esélyegyenlőség nevében szervezték, ahol zenekarunk ismét felléphetett. Ebben a hónapban van a termények betakarítása és sok helyen a szüret is. A tordasi Művészeti Iskola színes műsorait a település több pontján láthatták az érdeklődők, szüreti felvonulásukkal bejárták az egész falut. Intézményünkbe is ellátogattak, ahol vendégfogadó lakóink nagy örömmel nézték meg műsorukat, s kínálták frissítővel a táncosokat. Idén már a III. Tökfesztiválon mérettettek meg a faragott tökök, a tökéletesen finom és egészséges ételek. A tök jó partyn a karaoke és a disco tánc volt a nyerő, míg az akadályversenyen a nem tökölők lettek a győztesek. Tök ügyes vagyok!- mondhatták magukról lakóink, akik elkészítették papírszellemüket és érdekes töklámpásukat kézműves foglalkozásainkon.

November

 

elbucsuzom

 

Eljött az ideje az első fagyoknak, de azért a verőfényes napoknak is jutott hely ebben a hónapban. Meghatóan gondoltunk 1-jén elhunyt szeretteinkre, felidéztük a velük töltött perceket, a temetőben gyertyát gyújtottunk a sírjukon, és csendben imádkoztunk értük. Szent Márton püspök ünnepéhez nagyon sok aranyos népszokás tartozik. Igaz lakomát nem csaptunk és még libasültet sem ettünk e napon, de vidám zenés műsor keretében elevenítettük fel a Márton napi népszokásokat. Az esti szabadidőt kihasználva e hónapban két alkalommal is elmentünk a Tivoli Színházba. Itt sikerült kerekesszékes lakóinkat is felejthetetlen élményhez juttatni. Ebben az évben kerek születésnapját ünnepelte intézményünk. A 10 éves évfordulóra, és intézményvezetőnk búcsúztatójára meghitt műsorral, bállal készültünk. Lakóink, dolgozóink és nagyon sok kedves vendég  búcsúzott sok szeretettel Kláritól, kinek még hosszú, boldog és tartalmas nyugdíjas éveket kívántunk erőben, egészségben. Szivárvány együttesünk híre a Duna Televízióhoz is eljutott, izgalommal vártuk a felvételt, melyet a decemberi Győztesek világa c. műsorához készítettek. Keddenként nagy érdeklődés kíséri a hittan foglalkozásokat. Ócsai Tibor református lelkész 7 éven át mesélt a Bibliáról az otthonunk lakóinak,  akit most áthelyezése miatt szomorúan búcsúztattunk el. A karácsonyt megelőző, négy hétig tartó adventi időszak már e hónap végén elkezdődött. Feldíszítettük lakókörnyezetünket, s nagy áhítattal hallgattuk a művelődési ház ünnepségén, hogyan várjuk a Messiást, s gondoljuk át kiket bántottunk meg, tettünk-e olyat, ami másnak bajt okozott. Meggyújtottuk az első gyertyát, a következő vasárnapokon pedig mindig eggyel többet.

December

 

karacsony

 

Ünnepekben, népszokásokban leggazdagabb hónapunk. A falusi ember számára sok helyen ma is ez a pihenés hónapja. Ilyenkor már nincs munka a földeken. A foglalkoztató teremben viszont egyre több akadt. Szeretteinknek a kedvességen, a megértésen, az apró örömön túl kis ajándékokkal is kedveskedtünk, melyet saját kezűleg készítettünk el.

Világszerte elterjedt a jó Szent Miklós püspök személyével kapcsolatban az ajándékozás szokása. Lakóink igaz már nem gyerekek, de izgalommal várták e napot. Vendégünk dr. Sass Oszkár nagy örömet hozott az intézménybe. A Mikulás délutánon mindenki talált magának megfelelő szórakozási lehetőséget a vidám beszélgetések mellett. Lehetett a krampuszokkal karaokézni,  táncolni, ügyeskedni a vetélkedőkön. Karácsonykor otthonunkban szép hagyomány, hogy kis műsorral kedveskedünk intézményünk partnereinek, a dolgozók csodás hangú kórusa pedig karácsonyi dalokkal tette meghitté az ünnepet. Az év utolsó napjait is mókázással töltöttük, activitiztünk és jókat sétáltunk a csípős hidegben. A fenyőkön álló gyertyák , a sziporkázó csillagszórók, tűzijátékok kialudtak, a fenyők tűlevelei is hullani kezdtek a melegben, a szeretet azonban amely egymás felé árad, soha meg nem szűnik.