^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Dallal-Tánccal Gálaműsor, Tordas 2015

Köszönjük a lehetőséget, az őszinte emberi segítséget Juhász Csaba Polgármester Úrnak és az önkormányzatnak.
Schéda Zoltánnak, hogy kedves műsorvezetésével emelte a rendezvény színvonalát.
A művelődési ház dolgozóinak segítőkész munkáját, Cseh-Szombati Balázsnak és köszönet Neuverth Kristófnak a precíz hangosításért ;
Az igényes meghívókat, plakátokat Gyarmati Gergőnek; Sinkó Juditnak látványos együttműködését, a milliónyi kis ajándék csomagolását; az áldozatos munkát az estét segítő munkatársaknak.
Külön köszönet Blaskóné Juditnak, Kardelás Bartók Melindának, Póder Melindának a szponzori támogatások begyűjtéséért. Hálás köszönet a támogatóinknak.
Hálás köszönet a finom falatokért a Macska Panzió lelkes csapatának, Fecó gazdának a különleges sajtfalatokért.
Köszönet Mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához, természetesen a háttérmunkát végző Polgárőrség tagjainak is.

Valamennyi fellépőnek a színvonalas felkészülésért, s hogy jelenlétükkel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Visszagondolva az elmúlt évek rendezvényeire, összevetve az ideivel, talán idén fejezte ki leginkább az alapötletet, az alapcélt, miszerint a sérült művészek bemutathassák művészetüket és önmagukért, tehetségükért kapjanak elismerést, nézettséget. Idén is sok tehetséges művész, előadó és tánccsoport fogadta el a meghívást, de Ők nem olyan széleskörűen ismertek, Nekik is, csakúgy mint a sérült társaiknak szükségük van tehetségük népszerűsítésére. Ebben a közegben felértékelődött a kvalitás,  a művészi adottság. 

 

Hálás köszönet: Pál Regina és Márkus Péter

                              a rendezvény szervezői

Ablak a világra! - Fővárosi Kulturális Fesztivál

Az újpalotai ÉNO által szervezett Fővárosi Kulturális Fesztiválra 24 intézmény, 350 résztvevő jelentkezett. A fesztiválon lehetőség nyílt néptánc, társastánc, moderntánc, ének, vers- és prózamondás, színpadi játék, zenés színpadi játék, bábjáték bemutatására, valamint egyéni hangszeres zene előadására, illetve zenekarok és együttesek szerepeltetésére. „A fesztivál célja, hogy a művészet eszközeivel felhívja a figyelmet a fogyatékkal élő közösségek értékteremtő munkájára, formálja ezzel a többségi társadalom szemléletét, növelje az emberek egymás iránti toleranciáját. Kapcsolatot teremt a hátrányos helyzetű csoportok között, motiválja őket egymás segítésére. Lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők megtapasztalhassák azt, hogy a fogyatékkal élők és az épek között, több az azonosság, mint a másság. „
Rezeda Tánccsoportunk a „Gyere velünk 65-be” felhívásra a retró jegyében a táncházmozgalom kialakulását idézte fel, hisz a mai embernek a kulturált szórakozás lehetősége mellett fontos a hagyományok megismerése, a kellemes mozgást biztosító táncház is. „Gyertek velünk, tanuljunk moldvait” hangzott fel Pap Judit hívó szava, melyre még a közönség soraiból is akadtak vidám jelentkezők.

Pál Regina

„Bontsd ki magad!” fesztivál

Nagy szeretettel hívtak bennünket az IRMÁK Nonprofit Kft. Kraxner Alajos Speciális Foglalkoztató Otthon mentálos dolgozói Csobánkára, az immár hagyománnyá vált „ Bontsd ki magad” fesztiválra. Intézményük adottságaiból fakadóan és lovas hagyományaiknak köszönhetően a ló, a lovaglás volt a téma. A 2015. május 15-én megrendezésre kerülő programon mindenféle „lóság”-gal készültek, ezért a fesztivál szlogenje „Lóvá tesszük a világot” volt. A találkozóra a kiírásnak megfelelő témakörben kellett készülnünk, műfajilag kötetlen színpadi produkcióval.
A program bővelkedett érdekességekben. Többek között bemutatkozott  izgalmas előadásával a Szorgos Kezek Háza Gödről, a „Figyelj rám!” csoport Dunabogdányból. Csobánka Ligetszépe színjátszói „A rátóti csikótojás” magyar népmese bábfeldolgozásával, P.B.O.Szentgotthárd „ A fösvény legény házasodik” című pajzán népmesével szórakoztatták el a közönséget. Intézményünk ez alkalomra összeállt színjátszói, Aesopus: „A ló, a róka és az oroszlán” mesejátékával a harmadik helyezést érték el. A legsikeresebb előadás az Albertirsai Szociális Foglalkoztató Otthon „Lóvá tett mennyasszony” című komédiája volt.
A finom ebéd után lehetőségünk volt lovaglásra, a majorság megtekintésére, kézműves foglalkozásokon való részvételre.
Nagy meglepetésünkre egy volt ellátottunk, Kossovits Timi mutatkozott be zumba és hastánc produkciójával, melynek alapjait nálunk sajátította el.
Megható pillanatban is volt részünk, hisz egyik lakónk összefutott a Szentgotthárdi pszichiátrián élő ikertestvérével. Azt a boldogságot elég nehéz szavakkal kifejezni. Vidám hangulatban telt a nap, a laktató langalló megkóstolása után kora este indultunk haza.

Pál Regina

„Itt és most” Zsirai Filmnapok

„Itt és most” Zsirai Filmnapok
2015. április 14-15.
Az ötlettől, a szereplőválogatáson át, a forgatókönyv írásig

Immáron VI. alkalommal került megrendezésre Zsirán az „Itt és most”filmesnapok. Érdekes ötlet, hogy milyen alkotások készülnek, hogyan látják a világot a fogyatékkal élők, ha kezükbe kamerát adunk. A rendezvényt két naposra tervezték. Az első nap a felkészülés jegyében zajlott. Neves szakemberek, Halmy György filmrendező, Szendi Péter fotóriporter, Sodics Péter grafikus tartottak szakmai előadást, az ötletelésről, a forgatókönyv írás fontosságáról. Apró trükkök elhangzottak a megvilágításról, a fények használatáról, a nélkülözhetetlen figyelmes szereplőválogatásról. A szakemberek egészen az esti órákig álltak a részvevők rendelkezésére, minden kíváncsi kérdésre szívesen válaszoltak.
Másnap kezdődhetett az izgalmas munka, a már megtanult hasznos tudnivalók felhasználásával. A részt vevő csapatoknak (fogyatékkal élő és segítői) megközelítőleg kétszer két óra állt rendelkezésünkre egy rövid, maximum három perces kisfilm elkészítéséhez. A kész mű nem igényelhetett utómunkát, csupán egy jó ötletet. Nem voltak formai és kategória béli megkötések, az alkotások sokszínűségének csupán a fantázia szabhatott határt. A rendezvény helyszínéül a zsirai intézményt és annak környékét kellett választani. Az intézmény területén mindenki számára egyaránt biztosították a kinti és benti helyszíneket. Az alkotás elkészítésének idejére nagyon kedves helyi mentálhigiénés kolléga állt rendelkezésünkre, Farkas Melinda. Az elkészült rövidfilmek még aznap szakmai zsűri előtt bemutatásra kerültek. A zsűri minden tagja megelégedő hangon nyilatkozott alkotásunkról, kiemelve, hogy ügyesen hasznosítottuk a minap tanultakat, Major Józsefet külön dicséretben részesítették.

15 film készült, értelmi fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek alkotásait láthattuk volna, ha a késő estébe nyúló vetítéseken is tudunk maradni. A szervezők oklevelekkel gratuláltak a filmesek fejlődéséhez, sikeréhez.
Kis csapatunk nagyon jól érezte magát a csodás tavaszi időben, bár mindnyájan nagyon elfáradtunk.
Az elkészült alapfilmet a nyári Filmfesztiválra felturbózva, vágási technikákkal ismételten szeretnénk megmérettetni.

Pál Regina