^Vissza a lap tetejére
logo

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény

Kedves Érdeklődő, kedves Látogató!

„„Ezerszer érsz biztos, csendes révbe…
És ezerszer indulsz új, és újabb útra
- öröm könnyel –
búcsúzva a parttól:
Ne hagyd, hogy legyőzzön a Tenger…”
(A hajóshoz)

 

Sajátos világ sajátos kapuja nyílik meg előtted, ha a Tordasi FMGESzI-be lépsz, akár az internet virtuális ajtaján, akár otthonunk bejáratán látogatsz el hozzánk. Sokan sokféle dolgot gondolnak a fogyatékkal élő, pszichiátriai betegséggel küzdő emberek világáról, sok a tévhit, a rosszul értelmezett együttérzés, sajnálat, sok az „idegenből „ érkező feltételezés, ezért arra kérlek, mielőtt bármit mondanál, vagy gondolnál, ismerd meg ezt a házat, mely Tordason 272, Budapesten 176 ember otthona, a szó legvalóságosabb, s reméljük legigazabb értelmében.

Olyanok vagyunk, s mégis mások, mint bárki más ebben a világban, ebben az országban: gondjaink, örömeink, hétköznapjaink és ünnepeink annyira mások csak, mint ahogy nem azonos két család élete sem.

Olyanok lakóink, mint bárki más, s mégis mások: sajátos, speciális hátrányokkal, akadályokkal, s otthonunk célja nem lehet más, mint segítséget nyújtani a kiteljesedéshez úgy, hogy ki-ki a benne rejlő értékeket, képességeket kibontakoztathassa anélkül, hogy éreznie kellene, akár csak egyetlen pillanatig is, hogy kevésbé értékes,mint bárki más a kapun kívül.

Nyitott ház vagyunk, a szó legszorosabb értelmében: lakóink, mint otthonról bárki kijárhatnak nem csak a faluba, hanem kedv s igény szerint távolabbi vidékekre is, s aki kíváncsi ránk, jöhet: akár csak látogatóként, akár önkéntesként – szívesen látjuk.

Nyitott ház vagyunk a szónak abban az értelmében is, hogy igyekszünk fogékonyak lenni mindenre, ami újító, jobbító, beengedni a távlatokat nyitó lehetőségeket, s cselekvő módon részt is vállalunk a szolgáltatások megújításában. Épp ezért a hozzánk betérő nemcsak valódi, mérhető eredményeket felmutató műhelyeket, pezsgő hétköznapi s ünnepi forgatagot, tartalmasan eltöltött szabadidőt, rendezett szép, tiszta környezetet, odafigyelő gondozást, s ha szükséges odaadó ápolást talál itt, hanem mentorált lakhatást, autista gyermekeket nevelő családoknál végzett segítő szolgálatot, nyári napközis tábort, autista családi napokat is talál nálunk. A nap minden órájában elérhetők vagyunk, hogy akinek szüksége van ránk: egy tanács, néhány jó szó, útbaigazítás okán, az megkaphassa ezt tőlünk.

Otthon vagyunk: 448 lakó, s mintegy 250 – szinte bentlakó – munkatárs közös otthona. Közösség vagyunk, hiszen céljaink, a célokhoz vezető utak, örömeink s gyászaink közösek, mint ahogy közösek az ünnepi pillanatok és a naponta végzett munka is.

Az otthont adó házak: Tordason és Budapesten csak keretei életünknek, fontosabbnak gondoljuk azt a házat, ami az itt élőkből épül, s ami a házat hazává, az épületet otthonná varázsolja.

Szeretnénk a változó, gyakran indokolatlanul, hozzá nem értő módon beavatkozó külső körülmények ellenére megőrizni, mint állandó értéket a gondoskodni nagy szakértelemmel kész, odaadó szeretetet, szeretnénk rév lenni: egymás s az útról-térő számára, első sorban azok biztonságaként, akiket ránk bíztak, akik ránk bízzák napról napra magukat.

Együtt-munkálkodásunk valódi eredménye a sok-sok viszonzott mosoly, a jó-szó, az együtt-lét jó érzése….

Kívánom, hogy a mindenkori Betérő is részesüljön ebből mindig nálunk: Budapesten és Tordason…

 

Inotay György igazgató